Mikä on digitaalinen ostopolku

Mikä on digitaalinen ostopolku?

Digitaalinen ostopolku eli asiakkaan ostopolku on digitaalisen markkinoinnin termi, joka kuvaa asiakkaan matkaa siitä hetkestä, kun hän ensimmäisen kerran kuulee tuotteestasi tai yrityksestäsi, aina siihen asti, kun hän tekee ostopäätöksen.

Digitaalinen ostopolku voidaan jakaa (lyhykäisyydessään) neljään vaiheeseen:

Tietoisuus, Harkinta, Päätös, Jälkihoito.

1. Tietoisuusvaiheessa potentiaalinen asiakas saa tietoa yrityksestäsi tai tuotteestasi joko mainoksen, some-postauksen, hakukoneen tai vaikkapa yhteisen tutun kautta.

2. Harkintavaiheessa asiakas tutkii tarkemmin tuotettasi tai palveluasi ja vertailee sitä muiden vaihtoehtojen kanssa. (Psst. tämä on se hetki, kun asiakas käy viimeistään tsekkaamassa sometilisi ja nettisivusi, onhan ne kunnossa?)

3. Päätösvaiheessa asiakas tekee lopullisen päätöksen ja ostaa tuotteesi tai palvelusi.

4. Jälkihoitovaiheessa asiakassuhdetta hoidetaan jatkamalla kommunikointia asiakkaan kanssa, esimerkiksi lähettämällä kiitosviestejä, kyselyitä asiakastyytyväisyydestä tai ystävällisesti muistuttamalla, että viime kerrasta on jo vierähtänyt tovi, mitä hänelle kuuluu?

Digitaalinen ostopolku ja sen ymmärtäminen

Asiakkaan ostopolun ymmärtäminen auttaa yrityksiä hahmottamaan, missä vaiheessa asiakkaat tarvitsevat eniten tukea ja ohjausta. Näin yritykset voivat tarjota kohdennettua markkinointia ja tarkoituksenmukaista sisältöä eri vaiheissa ostopolkua, mikä parantaa asiakaskokemusta ja lisää myyntiä. (Ja kukapa sitä ei haluaisi!)

Kuinka digitaalista ostopolkua voidaan optimoida?

Digitaalisen ostopolun optimointi vaatii ymmärrystä asiakkaiden käyttäytymisestä ja vuorovaikutuksesta yrityksen kanssa. Alla on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa yritystäsi optimoimaan digitaalista ostopolkua:

  1. Selvitä asiakkaiden tarpeet: Yrityksen tulee selvittää asiakkaiden tarpeet ja odotukset eri vaiheissa ostopolkua. Asiakkaiden tarpeita voidaan selvittää esimerkiksi kyselyiden tai haastattelujen avulla.
  2. Optimoi verkkosivut: Verkkosivujen tulee olla selkeät ja helposti navigoitavat, jotta asiakkaat löytävät tarvitsemansa tiedot ja tuotteet helposti. Lisäksi verkkosivujen tulee olla mobiiliystävälliset ja latautua nopeasti.
  3. Hyödynnä markkinointiautomaatiota: Markkinointiautomaatiojärjestelmät voivat auttaa yritystäsi optimoimaan ostopolkua automatisoidun ja personoidun viestinnän avulla. Esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnin avulla voidaan lähettää asiakkaille automaattisesti personoitua sisältöä ja tarjouksia eri vaiheissa ostopolkua.
  4. Tarjoa asiakkaille erilaisia maksutapoja: Asiakkaille tulisi tarjota useita (luotettavia) maksutapoja, jotta he voivat valita itselleen sopivimman vaihtoehdon. Lisäksi maksuprosessin tulee olla nopea ja helppo. Kukaan ei jaksa täyttää turhia kenttiä.
  5. Seuraa ja mittaa dataa: Yrityksen tulee seurata ja mitata digitaalisen ostopolun eri vaiheita ja tunnistaa kipupisteet. Dataa voidaan kerätä esimerkiksi verkkosivujen analytiikasta, konversioiden seurannasta, heatmaptyökaluilla ja asiakaspalautteista. Tämän datan perusteella voidaan tehdä tarvittavia muutoksia ostopolkuun ja parantaa asiakaskokemusta.

Näiden vinkkien avulla yrityksesi voi parantaa digitaalista ostopolkuaan ja tarjota asiakkaille paremman kokemuksen.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että ostopolun optimointi on jatkuva prosessi, jota tulee seurata ja kehittää jatkuvasti. Jos kaipaat tähän apukäsiä, niin kurkkaa täältä lisää – Digitaalinen ostopolku palveluna

 

Kuka täällä kirjoittelee?

Jutta JN-Marketingilta moikka!

Mun intohimona on auttaa yrityksiä myymään tehokkaammin kokonaisvaltaisen markkinoinnin avulla ja tässä blogissa pyrin käsittelemään siihen oleellisesti liittyviä juttuja.

Jos jokin jäi mietityttämään niin klikkaahan alta ottamaan yhteyttä niin vaihdetaan kuulumisia! 😊

Ota yhteyttä!